img info@vyzivovyporadce-plzen.cz
img Republikánská 45, 312 00 Plzeň
  • Sledujte nás:
Recepty a novinky
7 Zář

2016

Švestkový koláč na 2 způsoby

Také máte hodně švestek a nenapadá vás, jakou zdravější verzi koláče upéct třeba pro návštěvu, nebo pro vás na svačinku? Zde je tip hned na dva druhy koláče ze stejného těsta.

Ingredience:

4 ks vejce

3-4 PL třtinového cukru

2 PL řepkového oleje (nebo jiný)

100 ml mléka (je na vás, zda zvolíte rostlinné nebo živočišné)

130 g pohankové mouky

40 g pohankových vloček

2 KL  sody nebo kypřícího prášku (bez fosfátu)

1 KL psyllia (vláknina)

špetka soli

Postup:

Nejdříve oddělíme žloutky od bílku a v misce ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem.

Do vyšlehané hmoty přidáme ostatní ingredience a znovu krátce vyšleháme. Nakonec přidáme sníh z bílků.

Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem na které nalijeme těsto a poklademe vypeckované švestky.

Po upečení možno pokapat lehce kvalitní čokoládou. ( v horké lázni čokoládu rozehřát, není nutné přidávat máslo) Lžičkou lehce pokapat.

 

Varianta II:

Stejné těsto nechat v troubě lehce zatahnout, pak na těsto přidat tvaroh s vejcem. (mírně oslazené)

(na 1 vaničku tvarohu 1 vejce)

Tvaroh posázet ovocem, které zrovna máme. Např. borůvky, maliny, rybíz atd.

Vložit zpět do trouby a nechat dopéct.

IMG_9026

 

Sdílejte:

Zatím žádné komentáře!

Zanechte svůj komentář