img info@vyzivovyporadce-plzen.cz
img Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
  • Sledujte nás:
Recepty a novinky
6 Lis

2016

Žitný kváskový chléb

Na internetu najdete spousty různých receptů, mě nejvíce chutově i připravou vyhovuje tento. Recept jsem našla na stránkách www.maskrtnica.cz

Stejně tak na internetu najdete návod jak doma založit kvásek. Případně na facebooku je skupina pecempecen, kde najdete kváskovou mapu a tam si vyhledáte někoho z blízkého okolí a ten vás kváskem obdaruje. Kvásek se dá koupit i sušený, třeba v nějakém dobrém pekařství nebo někdy i na farmářských trzích. Doporučují nejprve zkusit doma založit svůj vlastní kvásek, opravdu to není složité. Jen je potřeba mít doma správnou pokojovou teplotu a kvalitní mouku.

Pokud se vám kvásek podaří oživit můžete se dát do pečení.

Večer si připravíme rozkvas, tzn. z aktivního kvásku odebereme 1 PL a k ní  přimícháme 125 g žitné mouky a 125 g vody. Přikrýt igelitem a nechat přes noc při pokojové teplotě kvasit.

Druhý den ráno ke kvasu přidáme:

  • 525 ml  vody
  • 1 PL špaldového sirupu nebo jiného sirupu
  • 250 g  žitných vloček
  • 50 g slunečnicových semínek (já dávám 100 g a ještě přisypu i sezamové semínko cca 50 g)
  • 375 – 400 g  žitné mouky
  • 15 g  soli

Vše smíchat buď ručně nebo v robotu a na kynutí rovnou těsto přendáme do olejem vymazaných a žitnou moukou vysypaných forem. Nebo 1 formy pokud máte větší.  Chleba kyne 4 h.

Před koncem kynutí předehřejeme troubu na plný výkon i s malým pekáčkem ve spodní části trouby. Určitě 20 min. troubu nahřívat. Do nahřáté trouby vložíme formy s chlebem a pečeme 10-15 min na plný výkon. Ve stejné chvilce, kdy vložíme chleba do trouby naliji na spodní pekáček asi 300 ml vody. Po 15 minutách, když se chleba zatahne, vytahnu pekáček se zbytkem vody a chleba vyklepu z formy a horní stranou položím na rošt a dopékám asi 40 minut na 200 °C.  Záleží opravdu na troubě, chce to vyzkoušet. Možná budete potřebovat i více času na dopečení. Také mám za sebou spousty nezdarů, než jsem vychytala správnou dobu pečení. Po upečení dáme chlebíky vychladnout na mříku.

 

 

Sdílejte:

Zatím žádné komentáře!

Zanechte svůj komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/www/vyzivovyporadce-plzen.cz/subdomains/www/wp-content/themes/incare/comments.php on line 96