img info@vyzivovyporadce-plzen.cz
img Republikánská 45, 312 00 Plzeň
  • Sledujte nás:
Recepty a novinky
23 Dub

2017

Chřestová polévka

Chřestová sezoní záležitost letos poprvé zasáhla i mne. Na internetu najdete spousty receptů, jak chřest zpracovat. U nás jedou polévky ve velkém, zkusila jsem  tedy polévku.

Více o chřestu zde:  http://www.ceskychrest.cz/cesky-chrest/o-chrestu/

Nejraději vařím tzv. od oka, proto v receptu nenajdete tentokrát přesné množství, ale pouze ingredience a postup. Receptů na polévku jsem našla několik, někde radili nejprve chřest oloupat odřezat konce a vyvařit. Následně tento vývar ze šlupek použít do polévky. To já neudělala, pouze jsem chřest oloupala a pokrájela. (oloupejte opravdu precizně, aby v polévce nezůstaly zbytky ze šlupek, které nejdou rozmixovat a v polévce jsou při konzumaci nepříjemné)

Suroviny na polévku:

  • balení chřestu
  • 2 dcl suchého kvalitního vína
  • menší brambor
  • 1,5 PL lžíce  ghí másla
  • zeleninový vývar (nebo použijte vodu, ochutit kořením do polévky např. Wurzl)
  • cibule nebo jarní cibulka
  • pepř, sůl

Postup:

Chřest oloupeme a odkrojíme tvrdé dřevnaté konce. Pokrájíme na proužky. Na ghí másle zpěníme cibulku poté vložíme chřest, lehce zapepříme a zalijeme vínem. Až se z vína vyvaří alkohol přidáme brambory a zalijeme vývarem nebo vodou. Uvařit do měkka a rozmixovat.

Sdílejte:

Zatím žádné komentáře!

Zanechte svůj komentář