2014
směs různých druhů sezonní tvrdší zeleniny vhodné na pečení: cibule, mrkev, celer, petržel, pastinák, řepa ….
několik stroužků česneku
1 polévková lžíce mořské soli
koření dle chuti: čerstvý tymián nebo
1 polévková lžíce bylinného koření např. Sonnentor- Provensálské koření, Dobrá nálada nebo Anděl strážný
olivový olej za studena lisovaný
zdroj foto: www.sonnentor.cz
Očištěnou zeleninu nakrájejte na větší stejně velké kusy a smíchejte se solí, s kořením a s olivovým olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte doměkka.
Upečení doměkka trvá zhruba půl až tři čtvrtě hodiny podle velikosti kousků.
Úžasná je pečená dýně Hokkaido. Nakrájejte ji na plátky i s kůrou, osolte, přidejte bylinky a olivový olej. Pečte do změknutí –pozor trvá kratší dobu než kořenová zelenina, proto, pokud chcete kombinovat, přidávejte dýni až po cca 20min pečení.
Pokud si chcete dát pečenou zeleninu např. jako plnohodnotnou večeři s obsahem bílkovin, přidejte ke konci pečení sýr Feta nebo Balkánský sýr rozdrobený na menší kousky a dopečte cca 5 min.
Zatím žádné komentáře!