2016
Suroviny:
50 g másla nebo oleje
2 menší cibule
300 g dýňové dužiny
hrst červené čočky
sůl a trocha kari
bylinková směs Anděl strážný nebo jiné bylinkové koření do polévky ( i čerstvé byliny)
dýňové gomasio a vlašské ořechy k podávání
případně trocha ořechového nebo olivového oleje na zakápnutí polévky
…………………………………………..
Máslo nebo olej zahřejte v hrnci, přidejte pokrájenou cibulku, nechte zesklovatět, poprašte kari a lehce zasmahněte.
Vsypte dýni, nakrájenou na kousky. Krátce osmahněte, zalijte asi litrem vody, přidejte čočku, bylinkovou směs a vařte asi 15-20 minut na mírném plameni, až budou čočka i dýně měkké, poté rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
Můžete podávat zakápnuté olejem nejlépe dýňovým a posypané dýňovým gomasiem a ořechy, nebo se lžící kysané smetany.
Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi dvacet minut opečete v troubě s máslem nebo olivovým olejem. Posypání semínky a/nebo ořechy a několik kapek prvotřídního oleje dodají působivý kontrast konzistencí i cenné látky; je to trik běžný ve středomořské kuchyni.
Zatím žádné komentáře!