2016
Také máte hodně švestek a nenapadá vás, jakou zdravější verzi koláče upéct třeba pro návštěvu, nebo pro vás na svačinku? Zde je tip hned na dva druhy koláče ze stejného těsta.
Ingredience:
4 ks vejce
3-4 PL třtinového cukru
2 PL řepkového oleje (nebo jiný)
100 ml mléka (je na vás, zda zvolíte rostlinné nebo živočišné)
130 g pohankové mouky
40 g pohankových vloček
2 KL sody nebo kypřícího prášku (bez fosfátu)
1 KL psyllia (vláknina)
špetka soli
Postup:
Nejdříve oddělíme žloutky od bílku a v misce ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem.
Do vyšlehané hmoty přidáme ostatní ingredience a znovu krátce vyšleháme. Nakonec přidáme sníh z bílků.
Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem na které nalijeme těsto a poklademe vypeckované švestky.
Po upečení možno pokapat lehce kvalitní čokoládou. ( v horké lázni čokoládu rozehřát, není nutné přidávat máslo) Lžičkou lehce pokapat.
Varianta II:
Stejné těsto nechat v troubě lehce zatahnout, pak na těsto přidat tvaroh s vejcem. (mírně oslazené)
(na 1 vaničku tvarohu 1 vejce)
Tvaroh posázet ovocem, které zrovna máme. Např. borůvky, maliny, rybíz atd.
Vložit zpět do trouby a nechat dopéct.
Zatím žádné komentáře!