2013
Raw food (neboli “živá strava”) je pojem označující tepelně a chemicky neupravovanou rostlinnou potravu. Patří sem čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny, surové rostlinné oleje, byliny a mořské řasy.
Idea raw food vychází z vědeckých poznatků, že tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživové hodnoty v potravinách a mění jejich molekulární strukturu. Potraviny se tak stávají méně hodnotnými a v některých případech i zdraví škodlivými.
Zachování původní struktury a složení potravin udržuje přirozenou rovnováhu mezi výživovými látkami a výrazně zlepšuje trávení a fungování orgánů. Současně není potrava zbavována své přirozené vody a tělo není nuceno ji po litrech doplňovat z méně kvalitních zdrojů. Z molekulárních vazeb se neuvolňují volné radikály a nedochází k nežádoucím vazbám nejrůznějších vitaminů a minerálů do nestravitelné podoby. Nedochází také ke vzniku nezdravých trans mastných kyselin a ničení enzymů.
Ve srovnání s vařenou či pečenou potravou dodává RAW strava tělu dostatek esenciálních živin a nikoli pouze prázdné kalorie. Znehodnocené složky potravy zbytečně nezatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je zrychlený metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, zvýšená vitalita, nervový potenciál, imunita a s tím související úbytky na váze a celkové omlazení organismu.
Snažit se postupně do svého jídelníčku zařazovat RAW stravu, ideálně by měla tvořit polovinu našeho denního příjmu.
Za den zkonzumovat 3-5 porcí zeleniny, 2-3 porce ovoce.
Dále existují potraviny, které jsou sice syrové, ale ne všechny jsou zároveň živé (enzymaticky živé). Například ořechy, semínka, obilná zrna, čočka, mungo, fazole… Tyto potraviny, i když nejsou pražené či jinak tepelně upravené nad 42-45 °C, jsou sice syrové, ale ne tzv. „živé“.
Oživit je můžeme tím, že je namočíme do studené vody (optimálně na 24 hodin), čímž se se nastartuje proces klíčení, během kterého se enzymy probudí a tyto potraviny jsou v danou chvíli nejen „syrové“, ale i opět „živé“, a pro nás tedy velmi výživné a hodnotné.
Ořechy a semena – před konzumací přes noc namočit do studené vody
Klíčení – jednoduše si můžeme vyzkoušet doma, stručný návod zde.
Pravidelným zařazováním i naklíčených potravin do jídelníčku si jistě zlepšíme zdraví, snížíme cholesterol a vysoký krevní tlak, zvýšíme příjem vitamínů, minerálů, enzymů a také vlákniny, která v českém jídelníčku chybí.
Pokud se chceme o klíčení dozvědět více: www.proklicky.cz
Nebo můžete ochutnat již hotové výrobky RAW, doporučuji např. firmu Lifefood.
Jejich Lifebar tyčinky slouží jako zdravá lehká svačinka – jsou to kombinace ovoce a ořechů – vše v BIO kvalitě a bezlepkové.
Na zdravé mlsání mohou sloužit vita placky nebo lněné krekry, dále zeleninové chipsy.
Zatím žádné komentáře!