img info@vyzivovyporadce-plzen.cz
img Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
  • Sledujte nás:
Recepty a novinky
15 Čvc

2013

RAW FOOD

Co je to RAW FOOD?

Raw food  (neboli “živá strava”) je pojem označující tepelně a chemicky neupravovanou rostlinnou potravu. Patří sem čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny, surové rostlinné oleje, byliny a mořské řasy.

Idea raw food vychází z vědeckých poznatků, že tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživové hodnoty v potravinách a mění jejich molekulární strukturu. Potraviny se tak stávají méně hodnotnými a v některých případech i zdraví škodlivými.

Zachování původní struktury a složení potravin udržuje přirozenou rovnováhu mezi výživovými látkami a výrazně zlepšuje trávení a fungování orgánů. Současně není potrava zbavována své přirozené vody a tělo není nuceno ji po litrech doplňovat z méně kvalitních zdrojů. Z molekulárních vazeb se neuvolňují volné radikály a nedochází k nežádoucím vazbám nejrůznějších vitaminů a minerálů do nestravitelné podoby. Nedochází také ke vzniku nezdravých trans mastných kyselin a ničení enzymů.

Ve srovnání s vařenou či pečenou potravou dodává RAW strava tělu dostatek esenciálních živin a nikoli pouze prázdné kalorie. Znehodnocené složky potravy zbytečně nezatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je zrychlený metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, zvýšená vitalita, nervový potenciál, imunita a s tím související úbytky na váze a celkové omlazení organismu.

Co tedy mohu  pro své zdraví udělat?

Snažit se postupně do svého jídelníčku zařazovat RAW  stravu, ideálně by měla tvořit polovinu našeho denního příjmu.

Za den zkonzumovat 3-5 porcí zeleniny, 2-3 porce ovoce.

Dále existují potraviny, které jsou  sice syrové, ale ne všechny jsou zároveň živé (enzymaticky živé). Například ořechy, semínka, obilná zrna, čočka, mungo, fazole… Tyto potraviny, i když nejsou pražené či jinak tepelně upravené nad 42-45 °C, jsou sice syrové, ale ne tzv. „živé“.

Oživit je můžeme tím, že je namočíme do studené vody (optimálně na 24 hodin), čímž se se nastartuje proces klíčení, během kterého se enzymy probudí a  tyto potraviny jsou v danou chvíli nejen „syrové“, ale i opět „živé“, a pro nás tedy velmi výživné a hodnotné.

Ořechy a semena – před konzumací  přes noc namočit do studené vody

Klíčení –  jednoduše si můžeme  vyzkoušet doma, stručný návod   zde.

Pravidelným zařazováním i naklíčených potravin do jídelníčku si jistě zlepšíme zdraví, snížíme cholesterol a vysoký krevní tlak, zvýšíme příjem vitamínů, minerálů, enzymů a také vlákniny, která v českém jídelníčku chybí.

Pokud se chceme o klíčení dozvědět více: www.proklicky.cz

Nebo můžete ochutnat již hotové výrobky RAW, doporučuji např. firmu Lifefood.

Jejich Lifebar tyčinky slouží jako zdravá lehká svačinka – jsou to kombinace ovoce a ořechů – vše v BIO kvalitě a bezlepkové.

 184565_178847492282250_436628180_nzdroj foto:www.lifefood.cz

Na zdravé mlsání mohou sloužit vita placky nebo lněné krekry, dále zeleninové chipsy.

Lifefood zdroj foto:www.lifefood.cz

 

 

Sdílejte:

Zatím žádné komentáře!

Zanechte svůj komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/www/vyzivovyporadce-plzen.cz/subdomains/www/wp-content/themes/incare/comments.php on line 96