2014
Čas dozrávání ovoce je tady a mnoho z nás řeší co s větší úrodou a jak jí co nejlépe zpracovat.
Co takhle si udělat domácí zdravou marmeládu, která nebude plná cukru a konzervantů tak, jak je tomu u většiny kupovaných. Ovoce samo o sobě obsahuje přirozený cukr fruktózu, tak proč toho nevyužít.
Jak na to:
Marmelády je možné dosladit svařenou hroznovou či jablečnou šťávou, stévií , sirupem z agáve nebo datlí, nebo také tím, že k méně sladkému druhu ovoce přidáme sladší druh (hrušky, sladká jablka) nebo paradoxně solí. Díky soli se totiž z ovoce uvolní sladká šťáva a překvapí nás příjemná a sladká chuť. Je dobré použít mořskou sůl, protože má vyšší obsah minerálních látek než běžná kuchyňská.
K zahuštění můžeme použít také agar, což je směs želatina vyrobená z mořských řas. Výhodou je, že agar je zdrojem vápníku a železa. Pomáhá nám vylučovat toxické látky z těla a neobsahuje žádné kalorie. Marmeládu nám také úžasně zahustí chia nebo lněná semínka.
hrnek zralého ovoce
1lžíce chia semínek
rovná lžíce agáve nebo datlového sirupu popřípadě medu
tyčový mixér
sklenička na hotovou marmeládu
Ovoce rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Přidejte do něj poté sirup a chia semínka, dobře zamíchejte a dejte do skleničky. Uložte přes noc do ledničky, aby semínka měly nabobtnat a zrosolovatět.
Nevýhodou je velmi krátká trvanlivost, protože marmeláda není nijak konzervovaná. Bonusem je naopak zachování všech vitamínů obsah enzymů, který se jinak v tepelně upravené marmeládě zničí.
500g zralého ovoce
5 polévkových lžic chia semínek
2 polévkové lžíce agáve nebo datlového sirupu
špetka soli
Omyté ovoce nakrájíme na drobné kousky a společně s vodou dáme do hrnce prohřívat. Ovoce krátce povaříme (tak aby trochu změklo) a přidáme k nim semínka a sirup a sůl.
Vše dobře promícháme a ještě teplé plníme do zavařovací sklenice sterilizované vroucí vodou. Sklenici necháme s marmeládou chladnout dnem vzhůru, aby se víčko dobře chytilo.
Nebo můžeme ještě sterilizovat, vydrží pak déle.
V troubě – do předehřáté trouby na 180′C dáme hrnec, nebo vyšší pekáč, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dáme do trouby na 180′C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
Na sporáku – do hrnce dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou. Vaříme asi 40 minut. Pak vyjmeme skleničky, otočíme je dnem vzhůru a zkontrolujeme, zda se všechna víčka „chytla“ a necháme vychladnout.
1 kg ovoce
sůl
50 ml agávového nebo datlového sirupu
1–2 lžičky agaru
Omyté ovoce nakrájíme na drobné kousky a společně se 3 lžícemi vody dáme do hrnce prohřívat.
Posypeme trochou soli a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny – ovoce postupně pustí šťávu, změkne a asi polovina tekutiny se odpaří. Jakmile je směs hustá, přidáme sirup, množství záleží na naší chuti a na kyselosti ovoce.
Podle návodu na obalu rozpusťte jednu nebo dvě lžičky agaru v několika lžících vody a dvě minuty povařte. Přidejte k marmeládě a ještě minutu až dvě povařte. Hotovou horkou marmeládou naplňte sterilizované skleničky, zavíčkujte.
Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.
V troubě – do předehřáté trouby na 180′C dáme hrnec, nebo vyšší pekáč, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dáme do trouby na 180′C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
Na sporáku – do hrnce dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou. Vaříme asi 40 minut. Pak vyjmeme skleničky, otočíme je dnem vzhůru a zkontrolujeme, zda se všechna víčka „chytla“ a necháme vychladnout.
Nemusíme se bát, že marmeláda bude slaná. Sůl umí vytáhnout z ovoce cukerné složky, jen je důležité používat ovoce přirozeně sladké a vyzrálé.
Než se na poprvé pustíte do zavařování se solí ve velkém, uvařte si nejprve malý vzorek ovoce o velikosti obsahu jedné sklenice se stejným množstvím vody, kterou budete do sklenice přidávat, přidejte špetku soli a ochutnávejte. Pokud je to málo sladké, přidávejte další špetku soli. Je to nutné z toho důvodu, že každé ovoce je jinak sladké a vy se musíte naučit přidávat sůl přirozeně podle vlastní chuti. Zpravidla platí, že čím sladší je ovoce, tím méně soli, a naopak.
Aby se marmelády nekazily ani po roce, je nicméně potřeba dodržet stejné zásady hygieny, jako při zavařování s cukrem. Vybíráme jen plody bez poškození a plísní. Zásadní je také jejich důkladné umytí, dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování.
Použité zdroje: www.jimejinak.cz , www.mebio.cz
Zatím žádné komentáře!