img info@vyzivovyporadce-plzen.cz
img Dominikánská 6, 301 00 Plzeň
  • Sledujte nás:
Recepty a novinky
14 Bře

2015

Co je to Ghí?

Je to přepuštěné nebo ještě výstižněji přečištěné máslo,  které v kuchyni používaly již naše babičky.

v Indii známé právě jako ghí.   Tam  si ho v Ajurvédě cenní jako elixíru života, který posiluje organizmus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život.

Od klasického másla se liší svým složením – je to téměř 100% tuk na rozdíl od klasického másla, které obsahuje tuku jen cca 83%, dále vodu, syrovátku, laktózu.

Kouřový bod másla je nižší max do 150°C , proto není vhodné na větší tepelné úpravy – snadno se přepaluje.  Naopak Ghí se velmi hodí na smažení a pečení i při vyšších teplotách, jeho kouřový bod je 250°C .  Jeho výrazně máslová a lehce oříšková chuť nám může vylepšit například chuť polévek, obilných kaší, nebo podušené zeleniny.

Dá se již hotové zakoupit v obchodě se zdravou výživou, nevýhodou je jeho vyšší cena. Můžeme si ho ale velmi snadno vyrobit doma sami.

Výroba  Ghí:

2 kostky kvalitního nesoleného másla nejlépe v BIO kvalitě s co nejvyšším obsahem tuku pomalu rozpouštíme  v hrnci se silným dnem.

ghí výroba

 

Na mírném plameni máslo provařujeme cca 20-30 min až do doby, než se z něj vyvaří všechna voda.

ghí

Během vaření se na povrchu se tvoří pěna ze syrovátky, kterou průběžně sbíráme lžící nebo pěnovačkou a dáváme pryč.  Je škoda ale vyhazovat, zužitkovat můžeme např. do bramborové kaše.

výroba ghí

Na dně se tvoří usazenina –musíme hlídat,  když  se zbarví do zlato hněda, okamžitě odstavíme hrnec z ohně, aby se nám máslo nepřepálilo.

Po sebrání pěny a vyvaření  vody  zůstane v hrnci čirá zlatavá tekutina s usazeninami na dně hrnce a to je ghí.

Necháme trochu zchladnout a teplé ghí zcedíme přes plátýnko nebo plenu  do připravené nádoby ze silnějšího skla nebo  keramiky.

hotové ghí

Skladovat jej můžeme až šest měsíců v suchém chladném prostředí (ne nutně v lednici).

 

Sdílejte:

Zatím žádné komentáře!

Zanechte svůj komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/www/vyzivovyporadce-plzen.cz/subdomains/www/wp-content/themes/incare/comments.php on line 96